Een Noorse studie wijst uit dat veel computeren slecht is voor de ontwikkeling van botten bij puberjongens. Maar bij meisjes is het juist omgekeerd.
Veel binnenshuis staren naar een schermpje, weinig sporten in de frisse buitenlucht. Tieners brengen steeds meer tijd ‘zittend’ door, en wetenschappers maken zich daar zorgen over.
Die zittende levensstijl blijkt niet alleen een factor in de toename van overgewicht bij jongeren, het heeft ook een slechte invloed op de ontwikkeling van hun botten.
Ander beeld voor meisjes
Dat blijkt uit een Noorse studie die vorige week werd gepresenteerd. Tenminste, de stelling ‘veel computeren = slechte botten’ geldt voor jongens. Maar bij de meisjes is juist een heel ander beeld te zien. En dat stelt de onderzoekers vooralsnog voor een raadsel.
De studie testte de hypothese dat hoe meer kinderen gebruikmaken van de computer in het weekeinde, hoe minder dichtheid hun botten hebben. Botdichtheid kan iets zeggen over de kans op breuken en osteoporose, later in het leven. Zo’n 500 jongens en meisjes van 15 tot 18 werden onderzocht. Tijdens de jongvolwassenheid bereikt het lichaam zijn maximale sterkte – dan is het skelet uitgegroeid.
BMI-index
Jongens bleken, zoals verwacht, over het algemeen meer tijd achter de computer door te brengen dan meisjes. Niet alleen hadden jongens minder sterke botten naarmate ze meer computerden, ze hadden ook een hogere lichaamsmassa-index (BMI, indicator voor overgewicht).
Maar nu wordt het raar: meisjes die vier tot zes uur per dag voor de computer zaten, hadden juist een hogere botdichtheid dan meisjes die slechts anderhalf uur of minder computerden. De onderzoekers konden daar geen verklaring voor vinden.
Kans op breuken
De leider van het onderzoek, dr. Anne Winther, noemde de uitkomst bij de meisjes "intrigerend." Volgens Winther is er meer onderzoek nodig naar meisjes.
Voor de jongens is het volgens haar duidelijk dat een zittende levensstijl tijdens de puberteit een slechte invloed heeft op de ontwikkeling van botmassa. "Later in het leven neemt de kans op osteoporose en botbreuken toe”, aldus Winther.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl